Asociatia de-a arhitectura – De-a arhitectura in orasul meu

arhi_1Denumirea proiectului: De-a arhitectura in orasul meu

Denumirea organizatiei/grupului de initiativa: Asociatia de-a arhitectura

Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Oraşele sunt făcute de oameni. Adulţii de azi nu au la îndemână instrumentele care i-ar ajuta să-şi schimbe oraşele în mai bine. Pentru ca să se simtă confortabil în oraşele de mâine, copiii ar trebui să înceapă să se uite în jur cu un ochi „antrenat”, să înveţe că lucrurile se pot schimba şi cum se poate face asta. Educaţia legată de mediul construit şi arhitectură nu se regăseşte în programa şcolară.

Cine sunt beneficiarii si care este grupul tinta: Beneficiarii sunt, în Sibiu, şcolarii din cele 12 clase a IIIa şi a IVa care s-au înscris pentru anul scolar 2013-2014. In întreaga ţară s-au înscris 55 de clase.

Descrieti ideea proiectului si activitatile ce vor fi derulate: Scopul programului educaţional este introducerea in scoli a disciplinei privind cunoştinţe despre arhitectura si mediu construit, pentru clasa a IIIa si aIV-a ca materie opţională.
Disciplina a fost conceputa pe tipologiile de invatare experientiala si de invatare prin proiect, pe o structura de tip: observ si analizez, construiesc si prezint.
Prima parte a demersului educaţional urmăreşte achiziţionarea de informaţii
prin experinţa directă a elevilor (explorare, experiment, joc, etc.) şi prin prezentări vizuale, iar cea de-a doua este aplicaţia practică a celor învăţate anterior.
In 12 clase din Sibiu, în anul şcolar 2013-2014, Asociaţia de-a arhitectura va gestiona toate activităţile programului prin:
• Formarea îndrumătorilor arhitecţi şi învăţători
• Elaborarea şi redactarea cursului, pregătirea kit-ului de materiale didactice de-a arhitectura
• Producţia materialelor didactice
• Asigurarea prezenţei arhitectului la orele de curs
• Consultanţă în privinţa modului de predare şi a activităţilor desfăşurate
• Asigurarea promovării şi vizibilităţii programului şi a sponsorilor
• Organizarea evenimentului/ expoziţiei de la finalul anului
…toate acestea timp de un an şcolar.

Performanţe: Programul cultural de-a arhitectura are o vechime de 2 ani. 1000 de like-uri pe facebook şi peste 250.000 de persoane atinse. 150 de elevi din 7 şcoli din Bucureşti şi 15 arhitecţi implicaţi în program  în 2012-2013. 1400 de elevi din 35 clase din ţară şi 20 de clase din Bucureşti împreună cu 50 de arhitecţi vor fi implicaţi în program în 2013-2014. 10 000 de elevi din 400 de clase din România împreună cu 100 de arhitecţi vor fi implicaţi în program în fiecare an, după 2016.

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului: Pentru a pune gratuit cursul la dispoziţia a 12 clase (aproximativ 360 de copii) din Sibiu avem nevoie de 14.400 de euro. Adica 63.360 de lei.

Schimbarile pe care le va produce proiectul: Viitorii cetăţeni vor fi mai implicaţi în procesele de planificare şi proiectare care le vor afecta mediul de viaţã, datorită promovării în mediul şcolar a ideii de mediu construit de calitate ca responsabilitate civică. Copiii implicaţi în program se deprind cu noţiuni elementare de arhitectură şi
urbanism, prin observarea şi analizarea directă a mediului construit în care trăiesc, prin aplicarea acestor noţiuni într-un proces creativ comun, precum şi prin comunicarea şi asumarea rezultatelor muncii lor.

Cine se va implica in implementarea proiectului?: 12 învăţători din Sibiu, 6 arhitecţi voluntari din Sibiu şi echipa De-a arhitectura (6 arhitecţi fondatori).

Obiectivul de strangere de fonduri prin Semimaraton (minim 2.000 RON): 26.400 lei. Toţi banii vor fi directionaţi spre clasele din Sibiu.

Cum se va realiza promovarea participarii organizatiei/grupului de initiativa la Semimaratonul Sibiu 2013?: Arhitecţii sunt mobilizaţi cel mai bine de către alţi arhitecţi. Iar părinţii de către copiii lor.
Avem două direcţii spre care vom porni pentru a aduce susţinători: Mizăm pe reţeaua de arhitecţi din Sibiu, ce comunică bine în cadrul organizaţiei profesionale locale. Si de asemenea mizăm pe copiii şi părinţii din cele 12 clase care s-au înscris în programul de-a arhitectura pentru anul şcolar 2013-2014.
Email: iulia.nistor@studioinsp.ro

Alte date contact (nume, nr. telefon, adresa): Iulia Nistor
0743677177
str. A. D. Xenopol 17/7  550159 Sibiu

Link* www.de-a-arhitectura.ro

de-a arhitectura 1 de-a arhitectura 2 de-a arhitectura 3 de-a arhitectura 4 de-a arhitectura 5 de-a arhitectura 6

Fundatia Comunitara Sibiu este operator de date cu caracter personal, inregistrat la ANSPDCP cu nr. 30480