Bivolița contraatacă

Dezvățăm violența!
martie 1, 2016
Voluntari pentru Sanatate 1.0
martie 1, 2016

Descrierea proiectului: Proiectul nostru are un dublu scop, social și cultural, prin prisma faptului că ne propunem să contrabalansăm tendința de dispariție a bivolilor din Valea Hârtibaciului. Această tradiție este veche de secole, aceste animale semi-sălbatice cu blană neagră și coarne masive făcându-și veacul de mult pe meleagurile transilvănene. În ultimul deceniu însă, țăranii de subzistență au tendința de a renunța la bivolițe în favoarea vacilor. Ceea ce facem noi concret, este să cumpărăm o bivoliță gestantă, de regulă de la un țăran depășit de situație din diverse motive, și să o plasăm în comodat la o familie aflată într-o situație materială mai slabă, dar având totuși cele necesare creșterii unui animal de talie mare. Proiectul a început în anul 2015 iar până în prezent am reușit să achiziționăm patru femele gestante cărora le-am găsit noi familii-gazdă.

[donatii cauza="30"]
  1. Nevoia de păstrare a peisajului cultural rural Sud-Transilvănean, din care fac parte și bivolii. Aceste animale au fost introduse în Transilvania la sfârșitul Evului Mediu iar creșterea lor a fost impulsionată pe vremea Baronului Brukenthal (a doua jumătate a secolului XVIII). În secolul 20 numărulor bivolilor a scăzut drastic pe fondul colectivizării și renunțării la ei în favoarea vacilor. Cirezi semnificative mai există la Alțâna, Brad, Boian. 2. Nevoia materială imediată a familiilor-gazdă, de hrană. Familiile sunt toate tinere, cu copii, iar laptele rezultat este unul foarte sănătos, de care să bucură cu toții.

De îndată ce oamenii din sate aud că bivolii au căutare, tendința se întoarce, iar bivolii sunt din nou apreciați. Acest lucru poate fi observat deja după ce au fost plasate patru animale la familii receptoare. Acest fenomen are legătură cu faptul că noi nu încercăm să negociem semnificativ la prețul de achiziție, tocmai pentru ca vânzătorul să perceapă animalul ca valoros, un sentiment care se propagă spre alți posesori de animale. În prezent Valea Hârtibaciului dispune de o populație cu o structură pe vârste destul de echilibrată, îmbătrânirea populației nefiind o problemă încăe (cel puțin nu în satele aflate la drumul principal în Valea Hârtibaciului) ca în alte zone rurale ale României. Se observă și o tendință de a relua o viață de navetist, în contextul în care industria din jurul orașului Sibiu necesită tot mai multă forță de muncă. Credem însă că activitatea de creștere a bivolilor poate fi făcută complementar celei de muncă în industrie. De asemenea dorim să subliniem că noi nu ne dorim să aduce lucrurile la stadiul acela în care o singură persoană să își facă o fermă cu câteva zeci sau sute de capete de bivoli, care practic ar trăi într-o bulă, detașați de sat. Noi dorim păstrarea cirezii care dimineața e adunată de ciurdar din sat și seara se întoarce acasă de la pășunat. Asta înseamnă peisaj cultural. De aceea, în contractul de comodat dintre Asociație și familiile receptive stipulăm obligativitatea de a da animalul în ciurdă.

 

Odată ce se ajunge la un număr minim de bivoli într-un sat, luăm în calcul inițierea demersurilor pentru o unitate de procesare a acestui lapte.

Locuitorii mediului rural din zona Văii Hârtibaciului, jud. Sibiu Beneficiar direcți: familiile receptive Beneficiar indirecți: ceilalți locuitori ai satului, turiștii care vin în zonă și pot admira o cireadă autentică de bivoli.

S –conștientizarea oportunitatii cresteri bivolitelor pentru 200 de locuitori din satul Apoș.
M – achiziționarea unei bivolițe fie în satul Apoș, fie în Alțâna (sau două bivolițe, în cazul strângerii unei sume de 6200 de lei)
A – strângerea sumei de minim 3000 de lei
R -  popularizarea inițiativei în mediile online
T – în perioada de timp până la maraton

Achiziționarea unei bivolițe, în cazul în care se strâng banii, până la data de 01.09.2016.

3000 lei Costuri de deplasare ale membrilor asociației la familia receptivă, respectiv la târg pentru achiziția animalului: 200 lei

Asociația Culturală Villa Abbatis

În cursul anului 2015 am achiziționat patru bivolițe, fiecare costând în jur de 3000 de lei. Animalele s-au integrat bine în familiile receptive (două bivolițe în satul Alțâna, două în satul Apoș), dar continuarea proiectului este imperios necesară pentru menținerea unui trend pozitiv de percepție asupra bivolițelor. Alte proiecte ale asociației includ restaurarea a două fațade ale unor case din Apoș în anul 2014. Am restaurat toate plăcile funerare din cimitirul evanghelic din Apoș, care a fost vandalizat în anul 2012, pe cheltuiala asociației, operațiune de 5 zile în anul 2014  la care au participat, pe lângă membrii asociației și 4 săteni plătiți . Cu această operațiune asociația a câștigat simpatia și respectul unor foști locuitori sași ai satului, care, reîntorși, au fost foarte încântați să găsească lucrurile așa cum au rămas încă din 2011, de când asociația acționează pe teritoriul satului. La intervale de trei luni avem o acțiune de strângere a deșeurilor din sat, la care mobilizăm copiii.

Membrii asociației: 1. Mihai Barbu-Președinte (antrenor cai de echitație). Mihai a construit un centru de echitație în Apoș, cu fonduri europene, valoarea proiectului 220.000 EUR, sprijinit de GAL Microregiunea Hârtibaciului. De asemenea a cumpărat fosta Casă Parohială a bisericii Evanghelice din Apoș. 2. Cătălin Mureșan -Secretar. Proprietar al unei agenții tour-operatoare de turism de incoming și ghid de turism, merge cu aproximativ 300 de turiști pe an în Valea Hârtibaciului 3. Eugen Vaida-Membru. Arhitect, colaborator al Direcției de Cultură jud.Sibiu, fondator al Asociației Monumentul http://asociatiamonumentum.ro/, promotor al țiglei tradiționale (în 2014 Eugen a construit cu diverse finanțări o țiglărie tradițională în Apoș, a cărei activitate a început în 2015, fiind un an de succes), apărător al patrimoniului cultural din Transilvania de Sud, mai nou membru în platforma Cultura Vie (grup de lucru pe lângă Ministerul Culturii) 4. Ștefan Vaida-Membru. Restaurator. Militant pentru patrimoniul construit din Valea Hârtibaciului, proprietar/fondator al Muzeului Interetnic al Văii Hârtibaciului, Alțâna.

[donatii_cauze cauza="30"]