Vii la MIS 2023? Hai să fim mai sustenabili, alături de Visma

Restricții trafic în cadrul Maratonului Internațional Sibiu 2023
mai 21, 2023
Foto MIS 2023
mai 29, 2023

Încă de la începuturile (Semi)Maratonului, am încercat să construim un eveniment cât mai sustenabil, din toate punctele de vedere. Și de fiecare dată când am avut posibilitatea să facem și o alegere mai bună pentru mediu, am făcut-o. Chiar dacă, de cele mai multe ori costurile pe termen scurt au fost și sunt mai mari, ne gândim la costurile pe termen lung pentru planetă. Și, pas cu pas, ne propunem să devenim tot mai sustenabili și pe viitor.

Pentru Visma, sustenabilitatea reprezintă un element din ce în ce mai important în strategia de dezvoltare și comunicare și a fost o decizie firească să ne ajute să facem pași în această direcție în acest an. Mulțumim pentru sprijin!

 

Ce am făcut și ce ne propunem să facem în perioada următoare?

 

 • În fiecare an, am încercat să tipărim un număr limitat de materiale promoționale pentru eveniment și am avut politica de no flyers pentru parteneri (cu excepția cupoanelor de reduceri).
 • Refolosim mare parte din obiectele și materialele pe care putem – de la bannerele partenerilor la signalistica de pe traseu și din Piață.
 • Încercăm să colectăm selectiv cât mai mult  în cadrul evenimentului, încă de pe la începuturile colectării selective la Sibiu. Mulțumim partenerilor de la SOMA, care ne-au ajutat, an de an, în acest sens!
 • Din 2019, printăm tricouri și bandane multifuncționale doar pentru doritori, astfel încât să existe cât mai puține textile uitate în dulapuri și la groapa de gunoi.
 • Am avut plase de bumbac doar la două ediții și, după o cercetare care ne-a arătat că pungile de hârtie sunt mai prietenoase cu mediul, în acest an, am revenit la ele.
 • De mai mulți ani, am înlocuit paharele de plastic cu cele biodegradabile și am tot încurajat lumea să vină cu propriul recipient (reutilizabil) pentru apă. Treptat, încercăm să înlocuim cât mai multe obiecte din plastic de unică folosință. Și în general, ne propunem să generăm cât mai puține deșeuri, indiferent dacă sunt reciclabile sau ba. 
 • Încercăm să apelăm cât mai mult la diverși furnizori locali și îi încurajăm mereu pe partenerii prezenți în eveniment să facă la fel.
 • Ținem aproape cu partenerii și toți stakeholderii din eveniment și îi încurajăm să facă și ei, la rândul lor, cât mai mulți pași spre alegeri mai prietenoase cu mediul.
 • Și nu în ultimul rând, suntem atenți, în permanență, la noile soluții și informații care apar, astfel încât să ne adaptăm și să reușim să facem lucrurile și mai bine. 

 

Ce poți face pentru a contribui și tu? 

 

 • Pentru că încercăm să reducem cantitatea de plastic și deșeuri generate în cadrul evenimentului, te rugăm și în acest an să vii cu propriul recipient (reutilizabil) pentru apă (bidon, sticlă etc). Acesta va putea fi umplut atât la punctele de revitalizare de pe traseu, cât și în piața mare, din dozatoare.
 • De asemenea, te rugăm să colectezi selectiv și aici. În Piața Mare avem tomberoane pentru: biodegradabil (maro), plastic-metal (galben), hârtie / carton (albastru) și sticlă (verde).
 • Te încurajăm să vii cu mijloace de transport alternativ (vezi mai jos unde găsești rasteluri de biciclete, dacă vii cu bița) sau să te cazezi în apropierea centrului, dacă vii din afara orașului.

 

 • Nu în ultimul rând, amintim că, la fel ca resursele planetei, și bunătățurile de la corturile partenerilor sunt finite. Ia doar ce și cât ai nevoie, astfel încât să ajungă pentru toată lumea.